JIDA Museum Selection vol.19
 

SNOWTOPコーヒーシリーズ ウォータードリップコーヒーサーバー ウフル

Product SNOWTOPコーヒーシリーズ ウォータードリップコーヒーサーバー ウフル
SNOWTOP Coffee Series Water Drip Coffee server Uhuru
Model number
Manufacturer AGCテクノグラス株式会社
AGC Techno Glass Co.,Ltd.
Designer 齋藤 諭宇
SAITO Yu
先駆性
Pioneer spirit
社会性
Social performance
技術革新性
Technology innovation
造形性
Modeling
生活領域/Living areas
事業領域/Business areas
公共領域/Public areas

Uhuruは、喫茶店で飲むような水出しコーヒーを、家庭でも楽しむことができるコーヒー抽出器具です。店舗等で使用される器具と同じく、水の滴下速度を調整することで、好みに応じたコーヒー液を抽出する方式を採用しています。また、家庭内での使用を意識し、装飾的な要素をそぎ落とし、必要最小限の機能を残しました。このシンプルなデザインは、インテリア空間へ調和すると共に、ガラスの持つ無機質な美しさや透明感を生かし、コーヒーの抽出過程を演出します。曲げ加工を施したプライウッド製フレームは、可能な限り薄くすることで無垢材では表現できない柔らかく軽やかな曲線による「造形面」と、他のパーツを支持する「機能面」が融合したデザインになっています。(解説/齋藤諭宇)2015年12月発売¥50,000(税抜き)

暮らしの中でコーヒーに親しみゆっくりとした時間を楽しむ為のシリーズ商品である。自動化されたコーヒーメーカーでは無く、ガラスや磁器、ウッドフレームで美しく構成された器具を使いユーザーが手作業でコーヒーを立てる為の道具である。本来こうあるべきとして水出しタイプまで取り入れたユニークで魅力的な商品に仕上げられている。
(選定委員/上田幸和)

Uhuru is a water-drip coffeemaker, which brings home the pleasures of coffee from the café. Similar to the products used professionally, Uhuru adopted the method of extracting coffee by dripping water at a preferred rate of  ow. Ornamental ele- ments have been elided from the coffeemaker, the design being based on only the necessary requirements, so that it is able to be integrated into household interior spaces. The characteristics of the glass material, such as its beautiful neutrality and translucency, makes the process of coffee extraction visible. Bended plywood is used for its frame, which has a soft and lightly curved surface that is re ned as thin as possible, something that cannot be achieved with solid wood. Also it is de- signed to accommodate accessory parts for various other functions. (Description / SAITO Yu) Launch Year / 2015

Uhuru is a coffemaker from Snowtop series that provides a comfortable, relaxing coffee break from everyday business. This is not an automatic coffee maker, rather an instrument for the user to make coffee manually, by using components compo- sed of glass and wood-framed porcelain. This unique and attractive product is in- tegrated with a water-drip method, which is the way coffee originally, and should still today be made. (Selection Committee / UEDA Yukikazu)