JIDA Museum Selection vol.22
 

箸先がつかない菜箸 33cm

Product 箸先がつかない菜箸 33cm
Tip Floating Long Cooking Chopsticks
Model number
Manufacturer 株式会社カインズ
CAINZ CORPORATION
Designer 株式会社カインズ
CAINZ CORPORATION
先駆性
Pioneer spirit
社会性
Social performance
技術革新性
Technology innovation
造形性
Modeling
生活領域/Living areas
事業領域/Business areas
公共領域/Public areas

本製品は、調理台等にそのまま置いても箸先が下につかないのが特徴です。最小限の突起によって箸先を浮かせることで、直に触れることがないため衛生的に使用できます。また、箸頭は四角い断面形状とすることで転がりにくくし、箸先は表面のシボ加工でつかみやすく、溝が無いので洗いやすい形状になっています。素材は軽量で耐熱性に優れ、油汚れも落としやすいナイロン素材を採用しています。(解説/株式会社カインズ) 2019年9月発売 ¥398(税込み)

 

日本の料理文化においては欠かせないシンプルで古典的な道具である菜箸において、断面を略四角形として転がりにくくし、箸先にはシボ加工を施して掴みやすく洗い易くするとともに、略中央部に全周にわたる突起部を設けて箸先がテーブル等につくことを防ぎ、高い衛生性を実現している。突起は箸同士が干渉して掴み易さを損なうことのない最低限の形状・寸法であり、意匠性・機能性に優れたデザインとなっている。(審査委員/仲 晃一)

 

One of the characteristics is the tip of the chopsticks that does not touch the surface when laid down on a countertop. With the tip being floated by the minimul protrusion, proper hygiene is maintained. Additionally, the head of the chopsticks has a square cross section to prevent it from rolling. The tip has an embossed surface for a non-slip grasp and no grooves for easy wash. It is made of a lightweight nylon material with excellent heat resistance that efficiently removes oil stains.  (Description / CAINZ CORPORATION)  Launch Year / 2019

 

Chopsticks is a simple and classic tool indispensable in Japanese culinary culture. This pair of chopsticks has achieved a high level of hygiene by having a substantially square cross section to prevent it from rolling; embossing the tips for easy grip and wash; and applying small protrusions all around at the midpoint to keep the tips away from direct contact with a table. The functionality and aesthetic design are well achieved, with the protrusions in the minimum shape and size that will not interfere with each other and impair the ease of grip. (Selection Committee / NAKA Koichi)