JIDA Museum Selection vol.23
 

キョートードナベ

Product キョートードナベ
KYOTOH DONABE
Model number KTK001/KTK002
Manufacturer 京陶窯業株式会社
KYOUTOU YOUGYO CO.,LTD
Designer カロッツェリア・カワイ株式会社 川合 辰弥
Carozzeria Kawai Co.,Ltd. KAWAI Tatsuya
先駆性
Pioneer spirit
社会性
Social performance
技術革新性
Technology innovation
造形性
Modeling
生活領域/Living areas
事業領域/Business areas
公共領域/Public areas

DONABEは多種多様な料理をおいしく作るための現代的な万能土鍋として、耐熱性の高い土から研究して開発されました。優れた遠赤外線効果と、高密閉性により、炊く・煮る・蒸すの料理をより美味しくお召し上がり頂け、無水調理にも対応しています。持ち運びしやすさと安全性を追求した、蓋は4点留め・胴体は3点留めのハンドルにより、熱伝導率の低い耐熱磁器の特性より、胴体が高温の状態で取っ手に触れても安全です。これらは高密閉性とともに、耐熱磁器製品としては非常に難しい技術ですが、長年蓄積したノウハウと技術力が存分に活かされています。デザインでは、塊のような一体感と建築的な陰影、アート性を強く意図しています。
(解説/川合 辰弥)
2022年2月発売 DONABE 205 / ¥13,000、DONABE 270 / ¥18,000(税抜き)

 

シンプルでありながら遠赤外線効果や密封性の高さなど、調理道具として高い性能を持つ。その上ハンドル、鍋、蓋と構成要素がすべて絶妙なバランスで整い、まるで彫刻作品のような、調理道具に止まらない存在感を放っている。また、ハンドルの安定性、高温時の安全性への考慮や、焼成時間が1/5になる製法による環境負荷の低減など、製造から調理、使用に至るまで、緻密に考え抜かれていることが伝わってくる。
(審査委員/田崎 咲絵)

 

DONABE is a contemporary clay pot made for making various types of cooking delicious. It is developed from clay that has undergone research and proved to have high heat tolerance. The far-infrared rays and high-sealability of this pot are great for boiling, simmering, steaming, and also for anhydrous cooking. A handle is connected to the lid in four points, and each handle of the pot itself is connected in three points, which makes it easy and safe to carry. The handles are made from thermostable porcelain with low heat conductivity, therefore safe to touch while the pot is hot. Although advanced technology is required to make such a high-grade pot, it is the result of the know-how and techniques accumulated over the years. The design is intended for the pot to become a piece of art, with its solid unity and architectural shading.
(Description / KAWAI Tatsuya) Launch Year / 2022

 

The clay pot seems simple, yet it demonstrates high performance as a cooking instrument with far-infrared rays and high sealability. Furthermore, every single component including the handle, pot, or lid, is in place with exquisite balance beyond a cooking instrument, as if it is a piece of sculpture. The product showcases the stability of handles, consideration for safety at high temperature, and environmentally friendly production that reduces the sintering time down to 1/5 of a conventional method. Clearly, this product has undergone thorough considerations from its production, cooking performance, to usability.
(Selection Committee / TAZAKI Sakie)